Visit liperi logo
7.7.2023

Lähiruoka on paikallisuutta parhaimmillaan

Lähiruoka käsitteenä on varsin moniulotteinen eikä siitä taida olla yhtä oikeaa tulkintaa. Maa- ja metsätalousministeriön määritelmän mukaan ”(Lähiruokaohjelmassa) lähiruualla tarkoitetaan erityisesti paikallisruokaa, joka edistää oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria, joka on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista ja joka markkinoidaan ja kulutetaan omalla alueella. Omalla alueella tarkoitetaan maakuntaa tai sitä vastaavaa tai pienempää aluetta.” (mmm.fi/lahiruoka)
Minulle lähiruoka tarkoittaa elinpiirissäni kasvatettua, sieltä kerättyä, kalastettua tai metsästettyä puhdasta ja lisäaineetonta ruokaa. Siis sellaista ruokaa, josta voi nauttia tietäen, että se on tuotettu vastuullisesti. Ruoka onkin minulle pelkkää polttoainetta, ellen tiedä sen alkuperää. Tällä alueella ruokailu on tankkaamisen sijasta harvinaisen usein nautintoa. Lukuisat puutarhat ja muut alkutuottajat sekä jokaisen oikeuksien turvin kerätyt luonnontuotteet tuovat ruokapöytiimme sellaista luksusta, josta moni ei osaa edes haaveilla.
Suo, karpalot ja kuksa
Lähiruokapitsa; kesäkurpitsa, kantarelli, kevätsipuli, pesto
Ruoka ei ole kuitenkaan pelkkää makujen sinfoniaa, vaan ruoka on myös kulttuuria. Verenperintönä sukupolvelta toiselle kulkeva reseptiikka tuo ruokakulttuuriimme vivahteita menneistä ajoista ja parhaimmillaan nostattaa muistoja merkityksellisistä ihmisistä tai tapahtumista pintaan. Nämä muistot jalostuvat aina silloin tällöin myös tarinoiksi, joita kuunnellessa ateria ei olekaan enää pelkkä ateria vaan mieleenpainuva elämys. Tämä elämys muovautuu uudeksi muistoksi, joka kenties purkautuu ulos tarinana käynnistäen tapahtumaketjun uudelleen.
Tällaiset muistijäljet tavoitteenamme rakennamme Liperin, Heinäveden ja Rääkkylän kuntiin syyskuussa vietettävän Lähiruoka- ja saunapäivä -kokonaisuuden. Kutsumme tuolloin vierailijat tutustumaan savokarjalaiseen ruokakulttuuriin ja lähituotteisiin. Samana päivänä voi nauttia myös löylyistä useammassa kohteessa – paikallisten saunaherkkujen kera tietysti. Päivää vietetään lauantaina 9.9.
Tutustu tapahtumaan ja seuraa sen valmistumista:
Pohjoisen Saimaan LÄHIRUOKA- JA SAUNAPÄIVÄ 9.9.
Makunautinnollista kesää toivottaen,
Noora
Noora työskentelee Lähiruokaretken koordinaattorina ja nauttii vapaa-ajallaan ulkoilmasta.
Kirjoittaja kylvää sipulia helteisenä kesäpäivänä, tulossa siis lähiruokaa parhaimmillaan
Kirkkolahti logo
Liperin kunnan logo
PUUTTUVATKO YRITYKSESI TIEDOT? 

Ota yhteyttä:
Liperin Matkailuyhdistys | liperinmatkailury@gmail.com
magnifiercross
Käytämme evästeitä sisällön personointiin, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin. Emme jaa tietoja sivustomme käytöstäsi sosiaalisen median tai analytiikkakumppaneidemme kanssa. View more
Hyväksy
Kieltäydy